Enhedslisten stiller skarpt på indkøb fra Israel

PÅ Enhedslistens foranledning besluttede byrådet på sit møde den 31. januar, at forvaltningen skal udarbejde en redegørelse, hvori det beskrives, hvordan og i hvilket omfang det kan afdækkes, om Roskilde Kommune handler med varer, der stammer fra ulovlige bosættelser på Vestbredden.

Byrådsmedlem Anna Bondo forklarer, hvorfor Enhedslisten tog dette initiativ.

”Vi finder i Enhedslisten situationen i Gaza fuldkommen ubærlig. Israel har nu i over 3 måneder sønderbombet 2,2 mio. palæstinensere i et landområde på størrelse med Langeland og myrdet over 25.000, heraf halvdelen børn. Hele verden ser til i rædsel, mens de kræfter, der kunne sætte en stopper for dette vanvid, tøver. ”

Hun finder håb i, at den folkelige modstand mod Israels fremfærd vokser eksplosivt over hele verden – men den alene har alt for svært ved at stoppe Israel.

Hvert lille skridt tæller

”Vi mener, at hvert lille skridt tæller,” siger hun. ”Derfor sætter vi nu fokus på Israel gennem Roskilde Kommunes Indkøbspolitik. I den er det er krav, at vores leverandører efterlever de internationale normer i for eksempel FN’s menneskerettighedserklæring og den europæiske menneskerettighedskonvention.”

Hun henviser til, at Folketinget allerede i 2021 understregede, at ”man ikke i aftaler med EU eller via danske offentlige eller private engagementer bør give bosættelser forbedrede økonomiske muligheder eller på nogen måde legimitere besættelsen.”

Siden Folketingets vedtagelse er situationen på Vestbredden kun blevet forværret, forklarer Anna Bondo.  Antallet af ulovlige bosættelser vokser, og der ses en stigende aggressivitet fra bosætterne, som med chikane, ødelæggelse af afgrøder, vold og i værste fald overlagte drab, forsøger at fordrive de palæstinensiske indbyggere fra deres jord.

På den baggrund sætter Enhedslisten nu fokus på Roskilde Kommunes eventuelle køb af varer fra de ulovlige bosættelser på Vestbredden.

Læs hele historien HER