Politisk aktivisme for børn og forældre i Enhedslisten

Vil I gerne gøre det lettere for medlemmer med børn at være aktive? Så har Enhedslistens Forældrenetværk samlet nogle gode råd, der ikke bare gør det lettere for forældre og børn at deltage og være aktive, men også tilgodeser andre medlemmer, der har gavn af variation og fleksibilitet.

Når man arrangerer møder og aktivisme i sin afdeling, gør man det gerne som man plejer, fordi det sandsynligvis er den måde, der fungerer bedst for dem der nu engang deltager. Vi kan naturligvis ikke garantere, at der pludselig strømmer nye medlemmer ind af dørene fordi man følger rådene, men det kan være med til at gøre en forskel – særligt hvis man husker at opreklamere forholdene og gøre nye medlemmer opmærksomme på mulighederne. Under alle omstændigheder er det nok en god idé generelt at tænke på, om ens arrangement kunne være mere tilgængeligt for folk, der har andre livsomstændigheder end én selv.

1. Sørg for at have klare rammer for børnepasning i afdelingen

Hvis medlemmer kan se på hjemmesiden og i indkaldelsen til aktiviteten/mødet at der er mulighed for børnepasning, og eventuelt lidt detaljer om hvad det indebærer (hvilken aldergruppe kan passes, hvad skal de lave mv.).

De færreste vil være til besvær, og det er vigtigt det fremstår som noget, der selvfølgelig er. Måske kan møderne ligefrem være et pusterum frem for en opgave for den travle forælder, og det skader jo ikke at kommunikere det ud.

2. Større variation i mødetidspunkter

Generelt er aftenmøder svære for forældre. De fleste børn skal i seng tidligere end voksne, og de er afhængige af at der er en forælder hjemme til de når en hvis alder. Derfor er det en god idé at lægge møder, særligt dem man må antage er relevante for en bredere gruppe, i de sene dagtimer og weekender. Man kan også skifte mellem forskellige dage i ugen, så er der større sandsynlighed for, man kan engang imellem.

Overvej også om det er strengt nødvendigt, at mødet er for eksempel tre timer langt. Måske er halvanden time nok, og så kan dem der har tid tage en kop kaffe efter og fortsætte de spændende diskussioner.

3. Mad til møderne

Det behøver ikke være den store tre-retters hver gang. Det er bare meget lettere at komme til møde f.eks. 16.30-19 hvis der er mad, og man ikke skal til det når man kommer hjem. Møder kan også lægges i hjemmet hos nogen med børn. Hvis andre giver en hånd med eller medbringer mad, letter det meget for forælderen.

Man kan overveje brunch-møder i weekenden. Det er et godt tidspunkt for børnene, der måske alligevel skal luftes i weekenden, og vældig hyggeligt for de voksne også.

4. Arranger aktiviteter rettet mod børn og unge

Her tænkes både sideløbende med de voksnes aktiviteter, som selvstændige events for børn eller for både børn og voksne.

Det kan være en lørdag med historiefortæller, hoppeborg eller børneteater og musik. Det kan være en tur ud og klappe en øko-ko, svampetur i skoven, samle tang på stranden eller sy/reparer dit eget tøj. Alle disse ting kan fint have et politisk islæt og stadig være sjove for børn.

Måske kan det oven i købet aktivere ellers passive medlemmer, hvis man sørger for at opreklamere sådanne events lokalt.

Det kan også være så simpelt som at sørge for lidt legetøj og tegnegrej i lokalerne.

5. Brug de elektroniske muligheder

Måske kan afstemninger i afdelingen foretages digitalt, så muligheden for at stemme ikke afhænger af, om man kan komme ud hjemmefra. Vigtige debatter kan med fordel tages over flere omgange på møder, så folk har bedre mulighed for at høre partikammeraternes guldkorn.

Skype kan også være en mulighed, dels til at deltage i møder, men også til at overvære foredrag og oplæg. Dette vil også tilgodese medlemmer med helbredsmæssige udfordringer. Igen er det relevant at tænke i, at de færreste ønsker at være til besvær, så det kan være en fordel at tilbyde løsninger hver gang, og ikke afvente at nogen anmoder.

Til sidst: hvis du er forælder i Enhedslisten og på Facebook, så meld dig gerne ind i facebookgruppen – her drøftes emner både på politisk og praktisk niveau om forældreskabet som politisk aktiv socialist. Følg linket her:

Maja Albrechtsen pva.

Enhedslistens Forældrenetværk, Maj 2018