NATO skal pensioneres, ikke moderniseres

På topmødet d. 19.-20. november 2010 samles ledende militærfolk og forsvarsministre for at lancere en ny og moderniseret strategi for NATO. Ifølge Anders Fogh, er topmødet det vigtigste i alliancens historie.

Den nye NATO strategi betyder fortsættelse af militær tilstedeværelse i Afghanistan, men også at NATO vil orientere sig mere mod Nord-Atlanten og Øst-Europa. Der er desuden lagt op til at diskutere atomvåbenkapacitet, et nyt missilskjolds projekt, og NATOs ret til at føre offensiv cyberkrig, hvor NATO kan angribe computer-systemer i lande der opfattes som truende.

Enhedslisten vil gerne se forandring af den militære strategi der har betydet mange års blodig krig i Afghanistan, udbygning af militære baser, og et svulmende militærbudget.

Nato-tropperne ud af Afghanistan nu

Ifølge den nye strategi skal krigen fortsættes i Afghanistan. Det kan vi ikke acceptere. I 9 år har der været udenlandske NATO-styrker i Afghanistan, og der er langt til fred og udvikling. Faren for terror er vokset, Taleban er styrket og befolkningen lever i fattigdom. Den eneste vej er, at danske soldater og NATO skal ud af Afghanistan. I stedet skal Danmark arbejde for fredsaftaler, udviklingsbistand, og politiske forhandlinger.

Nato udbygger

Den nye strategi betyder også at NATO vil orientere sig mere mod Nord- Atlanten og Øst-Europa, hvilket allerede nu giver ekstreme spændinger. I Europa er der bygget utallige militærbaser og våbenproduktionen er ekspanderet over de senere år. Målet er gennem Nato at etablere militærbaser med amerikanske soldater over størstedelen af verden.

Nato er en hindring

De seneste års krig mod terror har vist hvordan Nato aktiviteter truer sikkerhed og menneskerettigheder og underminerer FN systemet. Den udvikling blokerer for international stabilitet. Som eksempel, blev afghanske fanger i 2002 udleveret til tortur hos amerikanerne mens Anders Fogh Rasmussen påstod at der ikke var problemer. At han nu er generalsekretær for NATO er næppe tilfældigt.

Fred og ny udvikling

Fred og international stabilitet udvikles gennem demokrati, internationalt samarbejde og udvikling. Det er en angrebsorganisation anført af USA ikke et brugbart redskab til. Derfor skal Nato ikke moderniseres men pensioneres. Danmark skal ud af Nato og internationalt samarbejde mellem befolkninger skal styrkes.

Enhedslisten støtter arrangementer og demonstrationer mod NATO topmødet i Lissabon og København – se enhedslisten.dk: Afghanistan debat 17. nov : http://enhedslisten.dk/kalender/fyraftensm%C3%B8de-afghanistan-hvad-nu
Frank Aaen i P1 om NATO: http://www.dr.dk/P1/Horisontpaap1/udsendelser/2010/11/16111351.htm

Vedtaget på Enhedslistens Hovedbestyrelsesmøde den 6. nov. 2010