Mindeord

for Jeanne Toxværd

Socialist, feminist, kammerat, antifacist, kommunalbestyrelsesmedlem for Enhedslisten i Gentofte og mor, Jeanne Toxværd, døde pludselig den 27.august 2022.

Jeanne var et energibundt, der overkom det utrolige. Hun kæmpede utrætteligt for kvinders rettigheder, for de svage i samfundet, mod ulighed og uretfærdighed og for en bedre verden for alle.

Jeannes sidste handling var at vie et par i Dyrehaven samme dag hun døde og med denne udmelding: ”DMI varsler skybrud, det har regnet i timer og jeg har fundet mine gummistøvler frem – kærlighed er ligeglad med regnvejr.”

Som kvinde og politiker blev Jeanne udsat for trusler og grove bemærkninger, men hun lod sig aldrig tyrannisere af bøller og uslinge, og hun bøjede aldrig nakken.

Jeanne havde en række lokale mærkesager: familier, der kom i klemme i systemet og ikke fik den hjælp de burde, det vanskelige ungdomsliv, hun tordnede mod testregimet i folkeskolen og den forfejlede folkeskolereform før de radikale og SF erkendte fejlen – og naturligvis fordi der går valg i det.

Jeanne deltog i vandringer langs Øresunds kyst med kravet, Øresund for alle – støt en strandsti.  Kystlinjen skal være for alle – ikke kun velhavere. Hun røg i vand til livet, da hun skulle forcere nogle af de privatejede fæstningsværker, hvilket illustrerede hvor privatejet kysten er.

Jeanne kæmpede for grønne områder, klima, for flytning af Kildeskovshallen til sportsparken for at langtidssikre den, mod byggeri ved Forstbotanisk have og mod spildevand i Øresund og for minimumsnormeringer på børneområdet.

Jeanne engagerede sig også landspolitisk og var med i en gruppe af 10 feminister der kæmpede for at Kvindemusset i Århus bevarede sit navn: ”Kvinders plads i den verden, vi færdes i, samt sproget om kvinders liv og virke – er i forvejen beskeden og i den grad underrepræsenteret i museumsverdenen ..Kvindemuseet er et stærkt brand, og navnet skal bevares”. Museet ændrede navn til ”Køn”, men hvor havde Jeanne og de øvrige kvinder dog ret. Kvindekampen var hjerteblod.

Janne var en drivkraft i Enhedslisten Gentofte. Og når vi stod med udfordringer og ikke lige vidste, om vi skulle kaste os ud i det, var det typisk for Jeanne at slå en høj latter op og sige ” Vi klarer det – og det bliver pissesjovt!”

Vi har mistet et stort og varmt menneske. Jeanne var en ræverød ener, og vores tab er ubeskriveligt stort.

Vores dybeste medfølelse med yndlingsdatteren, Cecilia, Jeannes stolthed.

Ære være Jeannes minde.

Enhedslisten Gentofte – afdeling