To gange GRØNT

Torsdag d. 27. juni var der grønne arrangementer tæt på hinanden i Viborg midtby:
I Amtmandens have afsløredes vinderen af arkitektkonkurrencen om Domkirkekvarteret; og på Nytorv åbenbarede Biskop Henrik Stubkjær den nye VFF hjemmebanetrøje. Hvem er så mest grøn?

Domkirkekvarteret skal omdannes og fornyes, dvs. torve, pladser og bygninger omkring Domkirken.

Vinderen af projektkonkurrencen Marianne Levinsen brugte alle de ”rigtige” ord i sin præsentation: Det nye domkirkekvarter, skal blive en helhed og samtidig hænge sammen med de omgivelserne.
Arkitektfirmaet er klar over, at det skrånende terræn er en udfordring, når en del af løsningen er en meget større tilgængelighed end der er nu. Centralt i projektet er Stænderpladsens omdannelse til et samlingssted forbundet med de nye aktiviteter i det gamle rådhus: velkomststed for besøgende, turister, vandrere, med videre. Miljømæssigt skal hele området være grønt, bæredygtigt og (næsten) bilfrit, og Bispestien skal åbne området mod Borgvold.
Det lyder alt sammen godt, hvilket man både kunne høre i Borgmester Wilbeks introduktion, og hos de øvrige politiske udvalgsformænd, forvaltningschefer med flere. De udtrykte alle sammen ikke uventet store forhåbninger til, at det vil kunne tiltrække masser af besøgende til byen.
Tilbagestår om projektet med knap 50 mio. kr. lykkes: Bliver det grønt og bilfrit, bliver det tilgængeligt, bliver det pænt og sammenhængende. Ja, bliver der liv og aktivitet i området, med folk, gangbesværede og ikke mindst børn. Og bliver det nye museum en attraktion med en ny måde at formidle de centrale temaer i Viborgs historie: kirke, konge, ret og ting, uden at glemme andre vigtige temaer.
Enhedslisten stemte for at igangsætte projektet. Jeg håber, at jeg ikke bliver skuffet både med denne løsning eller med hensyn til det grønne i store stenbelægninger, megen trafik og parkeringshus.

Og nu til det væsentlige – den nye VFF hjemmebanetrøje.

Det er åbenbart sådan, at sportsklubber af en vis størrelse skal have nye trøjer ustandselig. For en gangs skyld spurgte en kritisk journalist på Folkebladet ind til problemstillingen: hvorfor en ny trøje, når vi tænker på miljø, klima og de enorme tøjlagre, der findes hjemme hos folk, i butikker og ikke mindst i affaldsbunker over hele verden. Hertil var svaret, at der jo var en god efterspørgsel efter nye flotte fodboldtrøjer, at man støttede klubben, og at de små drenge og piger ville blive skuffede, hvis de ikke fik en ny trøje hvert år. Så er den vist på plads!
Og så trøjen. Positivt kan man sige at den er grøn, og væsentlig pænere end den gamle. Ensfarvet uden det der flimrende snit med en anden farve på skuldre og ærmer og tilmed knapper. Det er bare så grimt. Men den nye har så lige en svag aftegning af domkirken foran, så biskop Stubkjær måtte forsømme sine kirkelige pligter for at afsløre det. Herregud, skal kirken nu også blandes ind i markedsføringen.
Og vi fik ikke noget af vide om udebanetrøjen og det tredje alternativ.
Men tillykke til VFF med en ny grøn, overflødig trøje. Vil det hjælpe på præstationerne? Vi får se.
Håbet er som bekendt lysegrønt.

/Flemming G.

Læs hele historien HER