Kommuneplanen vedkender sig behovet for og pligten til at udbygge anlæg for vedvarende energi (VE) i lyset af den grønne omstilling og FN’s Verdensmål. På borgermødet den 22. april var det dog en noget lunken og lidet optimistisk fremstilling af mulighederne for implementering af VE-anlæg i kommunen.
Denne halvhjertede fremstilling skyldes muligvis, at i andre dele af landet, hvor etablering af VE-anlæg er forestående, føler en del borgere sig oversvømmet af solcelleparker og vindmøller. Gribskov Kommune vælger så at gå på listefødder. Imidlertid har flere kommuner i Nordsjælland ikke deltaget i den grønne omstilling, hvad angår vedvarende energianlæg.
Realiteten er, at Gribskov Kommune har et mangeårigt efterslæb i forhold til etablering af VE-anlæg – de seneste 14 år med et decideret forbud mod opførelse af landvindmøller. En proaktiv indsats fra kommunens side er derfor påkrævet. Med et politisk flertal for solcelleanlægget i Hågendrup bør fokus rettes mod landbaserede vindmøller.
Det er positivt, at det gamle forbud mod opsætning af vindmøller nu er revideret, og at der som konsekvens heraf er udarbejdet et såkaldt negativkort, som anviser, hvor der ikke kan henholdsvis kan opføres VE-anlæg. Når man fraregner bufferzoner, landskabsmæssige og kulturhistoriske værdier, er der mange muligheder for placering af VE-anlæg i store områder af kommunen. Kortet skal retteligen opfattes som et ”positivkort”.
Negativkortet anviser mange muligheder langs højspændingsnettet. Hertil kommer, at kommunens ledningsnet – modsat andre dele af landet – har kapacitet til ekstra elproduktion.
Kommunen skal derfor hurtigst muligt skabe kontakt til firmaer og lodsejere med henblik på at finde egnede steder til opførelse af vindmøller. Når der er fundet realiserbare løsninger, skal lokalsamfundet inddrages i planlægningen med mulighed for dannelse af vindmøllelaug. Fælles ejerskab styrker fællesskab.
MVH. Lars Hybel – Medlem af Enhedslisten Gribskov
Læs hele historien HER